söndag 18 juli 2010

SM 2010 - samtliga medaljer till Värmland

Ett historiskt SM har i år genomförts på Bökeberg utanför Svedala. För första gången har alla westernorganisationer samarbetat kring ett gemensamt SM, fantastiskt. Tyvärr blev kostnaden ganska hög och tävlingsplatsen blev långt ner i Skåne. Absolut inget klagomål, jag gillar Skåne, men dessa två synpunkter är anledningen att inte så många deltog. Lite synd då alla inblandade har jobbat stenhårt för att få till en bra tävling. Hoppas verkligen att ett gemensamt SM är det som gäller i framtiden!

Efter en massa olika klasser och kval, som i alla fall jag tappade bort mig bland, blev det till slut final i cutting. Värmlänningen Torbjörn Johansson försvarade glädjande förra årets SM-Guld (WRAS) med sin riktigt fina häst Highstyle Calamity. En segdragen skada satte stopp för allt vad försäsongsträning heter och med bara två tävlingar att förbereda sig på får man nog säga att det var en smått fantastisk prestation. Speciellt med tanke på att de hade god marginal ner till tvåan.

Silver-medaljen gick också den till Värmland då Mikael Viklander på sin levande cuttingmaskin Chandarey gjorde sin livs bästa ritt, hittills är väl bäst att tillägga. Mikael fick hem sin häst i januari och de börjar redan prestera riktigt bra resultat tillsammans. Extra imponerande är det då detta är Mikaels första tävlingssäsong!

Brons-platsen gick till Styrbjörn Persson och hans helt egna och egentränade Pablo Pepita Quixote (min Bob är förresten morfar till Pepita :-)). Styrbjörn fullbordade därmed den värmländska dominansen i årets cutting-SM. Dessutom tränar både guld- och silvermedaljörerna för Styrbjörn! Pepita har gått väldigt bra i år och det är väldigt roligt att de fick med sig en medalj från SM:et. Extra bra att det finns både tränare och hästmaterial för att få fram konkurrenskraftiga och bra svenska cuttinghästar.

Fyra blev Göran Lindström på fina Solanos Peppy Badger. Femma blev en av förhandsfavoriterna Styrbjörn Persson på den nästintill oslagbare A Smart Little Leo. Efter en videogranskning var domarna eniga om att Styrbjörn hade en change of cow och därmed gick de tråkigt nog miste om en medalj. Sexa blev Mikael Kalén på Lucky Stylin, också det en fin USA-import som kom till Sverige i januari. Delad sjundeplats blev Torbjörn Johansson på ML Kitty Kat och Urban Gullberg på My Amazing Braveheart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar