lördag 24 juli 2010

Svenska Mästerskapen

Veckorna innan och efter SM har det varit en hel del gnäll, som vanligt kan man nog tyvärr säga. Det finns absolut fog för en del kritik, t ex kostnaderna, och mindre fog för saker som att det blev i Skåne.

Ett stort plus till Monica Widh för de snabba resultaten på webbplatsen! Det kan absolut bli bättre där också men jädrar vad bra att resultaten kom ut så snabbt! Bra jobbat, Monica!

Varför måste man ha fyra domare på ett SM bara för att man kan? Håll nere kostnaden och ha en eller två riktigt bra domare istället. Förstår inte varför ett SM måste kosta en massa pengar bara för att det är ett SM. Så länge det inte finns sponsorer är det ryttarna som får betala. Gör allt för att hålla kostnaderna på en vettig nivå för att få upp antalet startande på ett SM istället. Då kommer sponsorerna till slut också. Ett SM med 130 ekipage drar inte till sig de största sponsorerna direkt. När sponsorerna finns då är det dags att fylla på med mer grejer, som fler domare t ex.

Kval på plats eller ej är jag lite kluven till. Jag har varit med om båda delarna och måste nog säga att jag gillar kval under året bättre än kval på plats. Kan inte säga hur detta ska gå till i detalj men visst vore det mer intressant för både ryttare, publik och sponsorer om SM-kval pågår under en säsong och avslutas med en final där de bästa under året gör upp?! Dessutom måste man ut och tävla för att kunna gå till SM-final. Varför inte har två eller flera go-rounds i varje final-klass för att ytterligare särskilja de bästa? Detta kräver givetvis att alla arrangörer av SM-grundande klasser verkligen planerar sina tävlingsdatum ihop och inte lägger alla tävlingar i juli...

Kval på plats har också sin tjusning men inte till ett SM. För att det inte ska bli löjligt måste det finnas tillräckligt många startande i en klass så det finns några som inte går till final. Personligen tycker jag stora tävlingar med många anmälda absolut kan ha kval på plats men inte till ett SM.

Självklart ska ett SM flytta runt i Sverige. Detta året var det ingen annan som ville ta på sig att arrangera ett gemensamt SM. Då hamnar helt plötsligt allt gnäll om att SM ligger i Skåne i papperskorgen.

Ett av de bättre och roligare SM jag har varit på var i Helsingborg 2001. Toppen-anläggning, överfullt på läktarna och en jädra härlig stämning. För min del får ett SM gärna ligga i Skåne men ta bort kval på plats så folk inte behöver vara borta 4 dagar för att kvala två gånger på plats innan finalen.

Många kommentarer blev det men det jag vill komma fram till är att om vi vill ha föreningar som arrangerar SM kanske vi ska försöka komma med konstruktiv kritik till WesternSverige-sammanslutningen istället för att bara spy galla rakt ut. För det är väl ändå WesternSverige som är ansvarigt för det gemensamma SM:et? :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar